Bulut gibi gibi görünen yumuşak pofuduk kek! Deneyen herkes memnun, mest eden tarif

TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı TipiEvde yapılan keklerin lezzeti hepimizin çocukluğunda kalmış gibi gelir. Özellikle de “anne keki” dediğimiz, mis gibi kokusuyla mutfağı saran, kabardıkça kabaran, içi yumuşacık kekin tadı bir başkadır. İşte bu tarif, tam da o özlediğiniz lezzeti sofranıza taşıyor.

Bu tarif, son zamanlarda herkesin dilinde dolaşan, yiyenlerin mest olduğu o meşhur anne keki. Puf puf kabaran dokusuyla, evinizi mis gibi vanilya kokusuyla dolduracak bu kek, hem pratik hem de lezzet garantili.

4 adet yumurta
1 buçuk bardak şeker
1 buçuk bardak yoğurt
1 bardak sıvıyağ
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı karbonat (silme)
3 bardak un

Kek yaparken en önemli aşamalardan biri malzemelerin oda sıcaklığında olmasıdır. Yumurtayı ve süt ya da yoğurdu bir saat öncesinden tezgâha çıkararak başlamak büyük fark yaratır. Böylece kekiniz hem daha güzel kabarır hem de kıvamı çok daha yumuşak olur. Bu püf noktasını uyguladığınızda kekin bulut gibi dokusuna hayran kalacaksınız.

Tarife gelirsek; önce yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpmak gerekiyor. Bu aşama, kekin puf puf kabarmasının en önemli sırrı. Mikseri sürekli çalıştırmak yerine ara ara durdurup dinlendirmek, hem mutfak aletinizi korur hem de daha iyi bir karışım elde etmenizi sağlar. 3-4 dakikalık bu işlem sonucunda şeker tamamen eriyip karışıma karamelimsi bir hava katıyor.

Sonraki adım da yoğurt kullanımıyla ilgili. Eğer kıvamlı bir yoğurt kullanırsanız sonuç çok daha başarılı olur. Bunun üzerine sıvı yağ ve vanilya eklenince artık kekin kendine özgü kokusu ortaya çıkmaya başlar. Kuru malzemeler her zaman elenerek eklenmeli. Unu, kabartma tozunu ve karbonatı mutlaka eleyerek katmak kekin içinde topaklanma olmasını engeller. Özellikle karbonatı silme ölçüde kullanmak gerekiyor.

Eğer keki daha da zenginleştirmek isterseniz, içerisine ceviz, kuru üzüm hatta bir tatlı kaşığı tarçın ekleyebilirsiniz. Böylece hem daha aromatik hem de daha doyurucu bir kek elde edersiniz. Fırınlama aşaması da en az hazırlık kadar önemli. Kekinizi 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin ve ilk yarım saat kapağını açmayın. Aksi halde kekinizin kabarıklığı sönebilir. Yaklaşık 35 dakikada altı üstü kızarmış, kabarmış ve mis gibi kokan bir kek elde edersiniz.

Piştikten sonra kekin biraz ılınmasını bekleyip bıçakla kestiğinizde iç dokusunu gördüğünüz an büyüleneceksiniz. Yumuşacık, süngerimsi ve bir o kadar da lezzetli. İster sade tüketin, ister üzerine pudra şekeri serpin ya da yanına bir bardak sütle servis edin. Afiyet olsun.
Haber Kaynak : MILLIYET.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”